Filters

Search for: [Abstract = "Tkanka tłuszczowa jako organ wydzielania wewnętrznego jest postrzegana dopiero od końca ubiegłego wieku. Od tego czasu wyodrębniono kilkadziesiąt kluczowych substancji\- adipokin, wytwarzanych przez komórki tkanki tłuszczowej\-adipocyty. Biorą one udział w integracji i współdziałaniu różnych tkanek oraz nadzorują procesy metaboliczne organizmu. Do najważniejszych adipokin i cytokin należą\: leptyna, adiponektyna, adypsyna, rezystyna, interleukina 6 \(IL\-6\), inhibitor aktywatora plazminogenu typu 1 \(PAI\-1\), TNF, angiotensynogen, a także enzymy jak aromataza Aromataza \(P\-450\-aromataza\) enzym syntezy estrogenów \- występuje jako kompleks transbłonowego białka o masie 50\-55 kDa w reticulum endoplazmatycznym i w błonach mitochondrium. Jest głównym enzymem syntezy estrogenów u wszystkich kręgowców. Estrogeny syntetyzowane w obecności aromatazy regulują funkcje związane z cechami płciowymi, oraz wykazują działanie osłonowe na układ sercowo\-naczyniowy. Posiadają także działanie prokarcynogenne w raku gruczołu piersiowego i raku endometrium. Istnieje znaczna różnica w ekspresji aromatazy u kobiet zależna od ich wieku. W okresie przedmenopauzalnym miejscem ekspresji aromatazy są jajniki, po menopauzie natomiast tkanka tłuszczowa –trzewna i podskórna. Uwzględniając znaną uprzednio rolę tego enzymu w produkcji estrogenów u kobiet celem pracy było zbadanie różnicy w ekspresji aromatazy w tkance tłuszczowej wisceralnej i podskórnej u kobiet w wieku przed\- i pomenopauzalnym. Mając na uwadze protekcyjny wpływ diety w prewencji schorzeń układu krążenia zbadano również wpływ na ekspresję aromatazy występujących w diecie podstawowych kwasów tłuszczowych \(w nietoksycznym stężeniu 10\-30μM\)\: kwasu arachidonowego \(AA\), kwasu eikozapentaenowego \(EPA\), kwasu oleinowego \(OA\) oraz kwasu palmitynowego \(PA\) na uważane za najbardziej aktywne metabolicznie komórki tzw. zrębu naczyniowego tkanki tłuszczowej, tzw stromal vascular fraction \(SVF\). Za cel pracy przyjęto wykazanie różnicy w ekspresji aromatazy w ludzkiej podskórnej i trzewnej tkance tłuszczowej u kobiet w okresie przed i około menopauzalnym. Ponadto przebadano w badaniach in vitro wpływ nasyconych, mono\-, i wielo\-nienasyconych kwasów tłuszczowych na ekspresję aromatazy w komórkach progenitorowych izolowanych z ludzkiej podskórnej i trzewnej tkanki tłuszczowej. Oceniając wyniki badań in vivo stwierdzono, że istnieje dodatnia korelacja między wiekiem badanych pacjentek i wartością BMI, a w związku z tym ekspresja aromatazy zależy od wieku i stopnia otyłości. W badaniach In vitro wykazano natomiast, że nasycone kwasy tłuszczowe indukują ekspresję aromatazy w komórkach progenitorowych, zwłaszcza ukierunkowanych do adipocytów, natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe hamują ekspresję lub są obojętne. W komórkach SVF ukierunkowanych do komórek śródbłonka zaobserwowano odwrotną reakcję. Wniosek końcowy. Nasze badania potwierdziły tylko tendencję do większej ilości i aktywności aromatazy w podskórnej tkance tłuszczowej. Z wiekiem \(i przy otyłości\) rolę przejmuje trzewna tkanka tłuszczowa. Składniki diety w postaci kwasów tłuszczowych regulują ekspresję genu aromatazy w preadipocytach i adipocytach. Wykazano, że nasycone kwasy tłuszczowe nasilają, a wielonienasycone \(EPA, AA\) hamują ekspresję aromatazy. Natomiast w ukierunkowanych do różnicowania się śródbłonka komórek SVF obserwowano efekt przeciwny."]

Number of results: 0

No results. Change search criteria.

This page uses 'cookies'. More information