Filters

Search for: [Abstract = "Stan zapalny pojawiający się w odpowiedzi tkaneki narządów na czynniki uszkadzające jest naturalnymprocesem adaptacyjnym w organizmie człowieka.Jednakże, przewlekły proces zapalny jest związanyz patogenezą chorób układu krążenia, nowotworów czyzespołu metabolicznego.Niniejsza praca badawcza miała na celu określeniepotencjalnych właściwości przeciwzapalnych ekstraktówz biomasy z kultur in vitro wybranych gatunków grzybówjadalnych\: Imleria badia − podgrzybek brunatny,Cantharellus cibarius − pieprznik jadalny i Agaricusbisporus − pieczarka dwuzarodnikowa. Te popularnegatunki grzybów są bogatym źródłem związkówfenolowych i indolowych, nienasyconych kwasówtłuszczowych oraz biopierwiastków o aktywnościprzeciwzapalnej.Do oszacowania działania przeciwzapalnego badanychekstraktów zastosowano linie komórek\: RAW 264.7, A549oraz CaCo\-2 aktywowane czynnikami zapalnymi.Analizowano wpływ ekstraktów grzybowych na ekspresjęmarkerów zapalenia, takich jak cyklooksygenaza\-2 \(COX\-2\), syntaza prostaglandyny E \(cPGES\), transferazaglutationowa S \(GSTM1\), białko FP\-receptorowe,interleukina 6 \(IL\-6\) oraz czynniki transkrypcyjne PPARγ,NF\-ĸB i Nrf2.Badane ekstrakty wykazały aktywność przeciwzapalnąw zastosowanych modelach in vitro. Wykazano, że ekstrakty z I. badia, C. cibarius i A. bisporus istotnie obniżają ekspresję markerów zapalnych, a także mogąwpływać stymulująco na procesy detoksykacji zależne odczynnika jądrowego Nrf2. Wyniki badań wykazały takżeistotną rolę cynku oraz kwasu α\-linolenowego podczasprocesów zapalnych w zastosowanych liniachkomórkowych."]

Number of results: 0

No results. Change search criteria.

This page uses 'cookies'. More information