Filters

Search for: [Abstract = "Stan zapalny żołądka powodowany jest wieloma czynnikami pochodzenia endo\- i egzogennego. Jego patofizjologia jest związana z obecnością reaktywnych form tlenu \(RFT\). Głównymi czynnikami przyczyniającymi się do rozwoju zmian zapalnych w śluzówce żołądka, prowadzącymi do zaburzenia delikatnej równowagi utleniająco\-przeciwutleniającej są\: zredukowany poziom obrony antyutleniającej obejmujący zarówno mechanizm enzymatyczny, jak i nieenzymatyczny, przyjmowanie czynników egzogennych, stres, infekcje bakteryjne oraz zaburzenia naczyniowe związane ze zjawiskami niedokrwienno\-reperfuzyjnymi \(I\/R\). Celem pracy doktorskiej była ocena wpływu diety bogato\/bez \- L\-tryptofanowej \(L\-Trp\) na proces gojenia wywołanego doświadczalnie wrzodu błony śluzowej żołądka stosując technikę nasurowicówkowej aplikacji stężonego kwasu octowego u zwierząt doświadczalnych \(szczurów\). Badano szlak przemian prowadzących do powstawania endogennej melatoniny \(MLT\), hormonu wykazującego duży przeciwzapalny i antyoksydacyjny potencjał ochronny w warunkach stosowania bogato\/bez L\-Trp. Badania przeprowadzono na bioptatach szczurzych pobranych z błony śluzowej w obrzeżu przewlekłego wrzodu żołądka w fazie gojenia się tego uszkodzenia. Uzyskane wyniki dowodzą że dieta bogato L\-Trp przyspiesza proces gojenia wrzodu żołądka oraz hamuje peroksydację WNKT poprzez mechanizm powiązany z konwersją L\-Trp do przeciwzapalnej i pr"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information