Filters

Search for: [Abstract = "Sposób odżywiania się kobiety przed ciążą oraz w czasie jej trwania wpływa na przebieg ciąży, poród i na zdrowie dziecka w dalszej przyszłości. Właściwie zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkich składników odżywczych w ilościach zapewniających pokrycie zapotrzebowania organizmu matki oraz jej dziecka. Celem pracy była ocena sposobu żywienia się kobiet w okresie ciąży i laktacji. Na podstawie przeprowadzonej analizy piśmiennictwa i własnych spostrzeżeń sformułowano hipotezę badawczą, która mówi, że istnieją różnice w zwyczajach żywieniowych kobiet ciężarnych i karmiących w zależności od posiadanej masy ciała przed zajście w ciążę.Narzędziem badawczym był anonimowy kwestionariusz ankiety, który składał się z trzech części. Pierwsza część ankiety zawierała pytania socjodemograficzne, druga część dotyczyła sytuacji zdrowotnej respondentek i przebiegu ciąży. Kolejna część ankiety zawierała pytania dotyczące odżywiania. W ankiecie znalazły sięrównież pytania o zachowania ryzykowne. Badania zostały przeprowadzone w latach 2009\-2011 na terenie województwa małopolskiego. Kryterium włączenia do badania była pełnoletniość osoby badanej oraz uzyskanie pisemnej zgody na udział w badaniu ankietowym. Z badań zostały wykluczone kobiety z nieprawidłowym przebiegiem ciąży i połogu oraz występującymi chorobami układowymi. Na wykonanie badania ankietowego uzyskano zgodę Komisji Bioetycznej Uniwersytetu Jagiellońskiego nr KBET\/B\/141\/2011 z dnia 01.07.2011 roku. Badania ankietowe były przeprowadzone między 28\-32 tyg. ciąży. Respondentki kolejnemu badaniu zostały poddane między 8\-12 tygodniem po urodzeniu dziecka. Do grupy kontrolnej kobiety zostały zakwalifikowane na zasadzie doboru losowego. Do ostatecznej analizy danych zostały zakwalifikowane 344 ankiety badanych kobiety, które spełniały założone wymagania badawcze. Uzyskane wyniki były kodowane w przygotowanej na potrzeby tej pracy bazie Excel programu Microsoft. Opracowanie statystyczne wyników wykonano przy użyciu pakietu statystycznego Statistica 10,0 PL \(firmy StatStof\). Uzyskane wyniki pozwoliły stwierdzić, że sposób odżywiania się badanych kobiet w okresie laktacji w stosunku do kobiet w okresie ciąży uległ nieznacznej modyfikacji. Stwierdzono również, że masa ciała tylko w niektórych aspektach była związana z wyborami żywieniowymi badanych kobiet. Analiza kanoniczna dla grup cech \(sytuacja społeczna, cechy zdrowotne, cechy antropometryczne, przyrost masy ciała\) wykazała, że grupa zmiennych charakteryzujących dane antropometryczne wyjaśnia 60,91% zmienności w zbiorze cech określających przyrost masy ciała. Nie uległa zmianie częstość i liczba spożywanych posiłków. Bez zmian pozostały długość przerw pomiędzy posiłkami i regularność spożywanych posiłków.Zmianie uległa częstość jedzenia i dojadania owoców i warzyw. Kobiety w okresie laktacji częściej spożywały warzywa gotowane, natomiast kobiety w ciąży częściej dojadały owoce i warzywa, częściej też piły soki owocowe i warzywne. Kobietyciężarne w stosunku do okresu laktacji częściej spożywały mleko i jego produkty. W okresie laktacji kobiety częściej spożywały chude wędliny i drób. Natomiast ryby były spożywane rzadziej niż kilka razy w tygodniu. Spożycie polecanych produktów zbożowych odbiegało od zaleceń ekspertów. Spożycie tłuszczów w badanych grupach było na podobnym poziomie."]

Number of results: 0

No results. Change search criteria.

This page uses 'cookies'. More information