Filtry

Szukana fraza: [Abstrakt = "Selen dzięki funkcji antyoksydacyjnej może zapobiegać nowotworom, m.in. rakowi jelita grubego. Pomimo wiedzy na temat patofizjologicznych mechanizmów ochronnych selenu w raku jelita grubego, wyniki badań są niejednorodne, co wskazuje na potrzebę prowadzenia dalszych badań w temacie roli selenu w raka jelita grubego. Praca pokazała, że selen zmniejszał ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 8%, wraz ze wzrostem spożycia o każde 10 μg. Ponadto efekt selenu był modyfikowany przez wapń. U osób z niższym spożyciem wapnia \(<1000 mg\/dzień\) ryzyko raka jelita grubego zmniejszyło się o 13% oraz o 44% i 66% \- w zależności od przypisanej kategorii spożycia selenu\: 60 do <80 μg\/dzień i ≥80 μg\/dzień. W niniejszej pracy badano również wpływ spożycia selenu na przeżycie pacjentów z rakiem jelita grubego, kierowanych do operacji. Wykorzystując model regresji Coxa, po standaryzacji, zaobserwowano, iż osoby w grupie o wyższym spożyciu selenu w diecie \(≥48,8 μg\/dzień\) miały o 27% niższe ryzyko zgonu z powodu raka jelita grubego w porównaniu do osób będących w grupie o niższym spożyciu selenu w diecie \(<48,8 μg\/dzień\) \(HR=0,73\; 95%PU\: 0,54\-0,98\). Zaobserwowano, że zwiększone spożycie selenu w populacji o jego niskiej podaży może przynosić korzystne działania w profilaktyce oraz w odległych efektach klinicznych."]

Wyników: 1

obiektów na stronie

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji