Filters

Search for: [Abstract = "Ryzyko wystąpienia nieprawidłowej glikemii na czczo i cukrzycy typu 2 zmniejsza się stopniowo aż do poziomu umiarkowanego spożycia alkoholu \(3,0\-45,9 g etanolu dziennie\) i wzrasta u osób spożywających większe ilości etanolu. Celem pracy jest ocena\: jak zespół odstawienny u osób uzależnionych od alkoholu, wpływa na występowanie zaburzeń gospodarki węglowodanowej i insulinowrażliwość.Grupa badana\: 88 mężczyzn \(21 do 50 lat\), uzależnionych od alkoholu z zespołem odstawiennym. Wykonano badania stężenia alkoholu, ocenę parametrów uzależnienia, glikemii i insulinemii przy przyjęciu i w trakcie DTOG. Grupa kontrolna\: 89 mężczyzn pijących nie więcej niż 40 g alkoholu na dobę \(0\-4 razy w tyg.\). W badanej grupie cukrzycę stwierdzono u 10,23%, a hipoglikemię u 11,36% badanych. Insulinooporność na czczo, w 120 minucie DTOG i HOMA\-IR u około 20% badanych uzależnionych. Czynnikiem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 w grupie badanej było nasilenie objawów odstawiennych wg skali CIWA\-Ar \(OR = 1,59\) i długość trwania ciągu alkoholowego \(OR = 1,01\), a wskaźnik BMI miał działanie protekcyjne \(OR = 0,49\). Czynnikiem ryzyka wystąpienia insulinooporności na czczo i insulinooporności określonej na podstawie wskaźnika HOMA\-IR była wielkość wskaźnika BMI zarówno w grupie badanej jak i kontrolnej."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information