Filters

Search for: [Abstract = "Rośliny zbożowe odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka, zarówno jako składnik codziennej diety, jak również, jako element dietoprofilaktyki, co potwierdza umieszczenie zbóż i produktów z nich otrzymanych \(zwłaszcza mało przetworzonych\) w podstawie piramidy żywieniowej. Pseudozboża, do których należą badane przez mnie nasiona szarłatu i komosy, są mało znane w Polsce. Badania naukowe nad szarłatem \(Amaranthus cruentus\) i komosą \(Chenopodium quinoa\) są stosunkowo nieliczne i prowadzone głównie przez naukowców z Ameryki Południowej. Wynika to z faktu, że zboża te stanowią w wielu krajach tego kontynentu podstawę wyżywienia i dodatkowo są od tysięcy lat nieodłącznie związane z kulturą ich mieszkańców. Systematyka botaniczna nie uwzględnia szarłatu ani komosy w grupie zbóż właściwych, bo rośliny te zaliczane są do klasy roślin dwuliściennych, a nie jak zboża właściwe, do klasy jednoliściennych. Z danych piśmiennictwa wynika, że nasiona komosy i amarantusa cechują się wysoką wartością odżywczą, spowodowaną wyższą niż w nasionach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa zawartością białek \(w tym aminokwasów egzogennych\), czy niektórych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Celem przedstawionych w tej pracy badań była ocena właściwości antyoksydacyjnych nasion oraz kiełków tych pseudozbóż w modelach in vitro i in vivo. Badania in vitro przeprowadzone trzema metodami FRAP, ABTS i DPPH p"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information