Filters

Search for: [Abstract = "Przebieg ciąży, porodu i połogu mają kluczowe znaczenie dla zdrowia matki i jej dziecka. Prawidłowe żywienie w czasie ciąży determinuje zdrowie ciężarnej i płodu. Zarówno nadmierna masa ciała jak i jej niedobór u kobiet ciężarnych stanowi poważny problem położniczy. W pracy podjęto próbę oceny, wpływu sposobu odżywiania i stanu odżywienia kobiet na przebieg porodu, połogu i okresu laktacji, a także na subiektywne postrzeganie jakości życia kobiet w tych okresach. Badaniem objęto 247 kobiet, w wieku pomiędzy 18 a 42 rokiem życia. Za parametr wskazujący na zaburzenia odżywiania przyjęto wartość wskaźnika BMI sprzed ciąży. Metodę badawczą stanowił sondaż diagnostyczny. Obraz zachowali żywieniowych w badanej grupie kobiet wskazuje na obecność licznych nieprawidłowości. Z przeprowadzonych badań wynika potwierdzenie, że ciąża u kobiety z nadwagą lub otyłością jest obarczona większym ryzykiem zakończenia przez cięcie cesarskie. Matki z niedożywieniem rodziły dzieci z istotnie niższą masę urodzeniową niż matki z prawidłową masą ciała oraz z nadwagą i otyłością. Kobiety z nadwagą i otyłością rodziły noworodki o istotnie wyższej masie urodzeniowej niż matki z prawidłową masą ciała lub z niedożywieniem przed ciążą. Wykazano, że jakość życia kobiet ulegała poprawie w kolejnych okresach przeprowadzania badań. Kobiety z niedowagą przed ciążą miały istotnie wyższe wartości wskaźników jakości"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information