Filters

Search for: [Abstract = "Próbuje się wskazać czynniki żywieniowe, korzystnie wpływające na parametry metaboliczne osób z zespołem metabolicznym \(ZM\). Konieczne jest wprowadzenie metod diagnostycznych przydatnych w identyfikacji osób otyłych narażonych na rozwój powikłań otyłości jeszcze przed ich pełną manifestacją. Celem pracy była ocena lipemii poposiłkowej pacjentów z ZM pod wpływem wybranych kwasów tłuszczowych \(KT\). W badaniu uczestniczyło 42 osoby \(NCEP ATP III, 2001 r\). Pacjentów przypisano do jednej z czterech diet różniących się ilością tłuszczu\/węglowodanów i rodzajem KT. Przez trzy miesiące pacjenci spożywali produkty dobrane pod względem KT. Dwukrotnie przeprowadzono DTTL. Na czczo oznaczano\: glukozę, c\-peptyd, insulinę, HOMA\-IR, lipidogram, WKT, leptynę, adiponektynę, rezystynę, CRP, IL\-6, TNF\-α, vWF, sICAM, sVCAM. W 2, 4, 6 i 8 h\: TG, WKT i insulinę. Dieta wysokowęglowodanowa zwiększa stężenie c\-peptydu, rezystyny, obniża sICAM. Dieta wysokotłuszczowa zwiększa poziom WKT. SFA zwiększa sVCAM. Dodanie MUFA hamowało ten efekt. Podczas DTTL zaobserwowano, że dieta wysokowęglowodanowa i wysokotłuszczowa zwiększa WKT i TG. Dieta wysokowęglowodanowa zwiększa ilość insuliny uwalnianej podczas DTTL. Dodatek n\-3 PUFA do diety wysokowęglowodanowej zwiększa poziom WKT. Odpowiedni dobór KT wpływa na lipemię poposiłkową. Ocena parametrów DTTL, daje lepszy obraz ryzyka otyłości niż pomiary na czczo. Zao"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information