Filters

Search for: [Abstract = "Podwyższone stężenie homocysteiny w surowicy wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zapadalności i umieralności na choroby układu w populacji osób z cukrzycą. Pośród możliwych mechanizmów aterogennego działania hiperhomocysteinemii wymieniać można aktywność prozakrzepową, prooksydacyjną, działania proliferacyjne na komórki mięśni gładkich naczyń. Rola hiperhomocysteinemii w rozwoju mikroangiopatii jest przedmiotem niewielu kontrowersyjnych doniesień. Celem pracy było określenie związku pomiędzy stężeniem homocysteiny w surowicy a obecnością chorób układu krążenia \(choroby niedokrwiennej serca, choroby na tle miażdżycy w naczyniach mózgowych, szyjnych i naczyniach kończyn dolnych\) oraz obecnością mikroangiopatii cukrzycowej \(nefropatii, retinopatii i neuropatii\). Badaniem objęto 140 pacjentów \(71 mężczyzn i 69 kobiet\) z cukrzycą typu 2, w wieku 50\-80 lat, o średnim czasie trwania cukrzycy 12,1 lat. W analizowanym materiale hiperhomocysteinemią \(> 15 <109>mol\/l\) stwierdzono u 45,5% mężczyzn i 32,7% kobiet. Powikłania makroangiopatyczne i mikroangiopatyczne stwierdzono u 107 spośród 140 badanych chorych \(76%\). U pacjentów z hiperhomocysteinemią przewlekłe powikłania cukrzycy występowały istotnie częściej z prawidłowym stężeniem homocysteiny \(59,6% vs 13,9%\), zwłaszcza dotyczyło to występowania neuropatii \(38,3% vs 13,9\) i makroangiopatii obwodowej. U pacjentów z neuropatią, chorobą nie"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information