Filters

Search for: [Abstract = "Otyłość określa się, jako patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające możliwości adaptacyjne organizmu. Według statystyk WHO, jest to jedna z najczęstszych przyczyn zgonu, którym można zapobiec, zasadnym wydaje się podjęcie badań mających na celu wyjaśnienie mechanizmów powstawania otyłości. Przedmiotem projektu było ukazanie zmian w układzie dopaminergicznym mózgu u szczurów, karmionych okresowo oraz ciągle przez 5 tygodni pokarmem wysokotłuszczowym oraz wysokocukrowym. Analizom poddano poziom glukozy, cholesterolu, triglicerydów, stłuszczenia wątroby, oraz greliny i leptyny. W mózgu szczurów badano analizy transkryptu oraz poziomu białka receptorów dopaminowych D2 w grzbietowym prążkowiu, głównej strukturze mózgu związanej z rozwojem zachowań kompulsywnych. Kolejnym punktem projektu było porównanie zmian zachodzących w układzie dopaminergicznych mózgu u zwierząt pobierających modyfikowaną dietę lub narkotyk \(kokainę\) w modelu jej dożylnego samopodawania. Do najważniejszych wyników należą\: wykazanie odmiennego wpływu rodzaju pokarmu oraz sposobu karmienia zwierząt na obwodowe markery otyłości, indukcja tylko przez pokarm wysokocukrowy zmian w przekaźnictwie dopaminergicznym w wybranej strukturze mózgu, poprzez konsumpcję pokarmu \(naturalna nagroda\) wydaję się być inną, niż ta spowodowana przez nadużywanie narkotyków \(sztuczna nagroda\). Zrealizowa"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information