Filters

Search for: [Abstract = "Obiektem badań był Sarcodon imbricatus gatunek grzyba \(gromada Basidiomycota\) rosnącego w lasach świerkowych, podlegający ścisłej ochronie w Polsce. Z warstwy hymenialnej wyprowadzono kultury in vitro. Dokonano analizy DNA otrzymanego mycelium metodą PCR\-RFLP. W ramach optymalizacji warunków prowadzenia kultur przetestowano różne źródła węgla i azotu w podłożu, temperaturę inkubacji oraz optymalną wyjściową wartość pH podłoża. Największe przyrosty biomasy uzyskano na podłożu wg Lubińskiego o zoptymalizowanym składzie\: fruktoza \(50g\/l\), hydrolizat kazeiny \(10g\/l\). Optymalną temperaturę inkubacji określono na 20°C, a optymalna wyjściowa wartość pH podłoża została ustalona na równą 6,0. Druga część pracy obejmowała analizę chemiczną \(kwasy tłuszczowe, sterole, aminokwasy, związki indolowe, kwasy fenolowe, polisacharydy, składniki mineralne\). Do rozdziału i\/lub oczyszczania związków zastosowano metody chromatograficzne Do oznaczeń ilościowych wykorzystano metodę HPLC. Identyfikację związków przeprowadzono w oparciu o metody spektralne \(1H NMR, EI\-MS\). W ramach przeprowadzonych badań chemicznych oznaczono\: zawartość 8 kwasów tłuszczowych w owocnikach \- nasyconych w tym 3 kwasy nienasycone – oleinowy, linolowy i α\-linolenowy oraz 11 kwasów tłuszczowych w mycelium z kultur in vitro \(w tym 8 nienasyconych m.in. α\-linolenowy\), ergosterol, zarówno w owocnikach, jak i kulturach in vitro, związek ten oznaczono ilościowo, wyizolowano i zidentyfikowano, potwierdzono tożsamość nadtlenku ergosterolu w owocnikach, zawartość aminokwasów proteinogennych \(egzo\- i endogennych\), w owocnikach oznaczono ilościowo 14 aminokwasów proteinogennych \(w tym 8 egzogennych dla człowieka\), w mycelium z kultur in vitro – 7 związków \(w tym 4 aminokwasów egzogennych\) zarówno w owocnikach jak i w mycelium \- pochodne indolu \- tryptofan, tryptaminę, serotoninę i śladowe ilości melatoniny w owocnikach oraz tryptofan, tryptaminę, serotoninę w mycelium z kultur in vitro, związki te zidentyfikowano metodami spektralnymi, zarówno w owocnikach jak i mycelium oznaczono 3 kwasy fenolowe \(p\-hydroksybenzoesowy, protokatechowy i syryngowy\), których tożsamość potwierdzono metodami spektralnymi, wyizolowano 3 frakcje polisacharydowe FOI, FOII, FOIII, z owocników i 2 z mycelium FKI i FKII, analiza jakościowa polisacharydów wyizolowanych frakcji wykazała, że składają się one z galaktozy i fukozy \(FOI, FKI\) oraz glukozy i fukozy \(FOII, FKII\), frakcja FOIII z owocników to glukan, oznaczono procentową całkowitą zawartość cukrów, kwasów uronowych oraz masy cząsteczkowe w wyizolowanych frakcjach, oznaczono skład jakościowy i ilościowy składników mineralnyh w materiale in vivo i in vitr. Dokonano oceny aktywności biologicznej \(przeciwbakteryjnej w stosunku do szczepów bakteryjnych G\(\+\) i G\(\-\), przeciwwirusowej w stosunku do wirusa HPV\-1 oraz cytotoksycznej w stosunku do linii komórek nowotworowych – zwierzęcych \- melanoma B16, sarcoma XC i ludzkiej raka sutka w testach in vitro wybranych frakcj polisacharydowych otrzymanych z owocników i z mycelium z kultur in vitro. Frakcje wyizolowane zarówno z owocników, jak i z kultur in vitro wykazały słabą aktywność przeciwbakteryjną, zdolność hamowania replikacji wirusa HPV\-1 oraz aktywność cytotoksyczną w stosunku do wymienionych linii nowotworowych."]

Number of results: 0

No results. Change search criteria.

This page uses 'cookies'. More information