Filters

Search for: [Abstract = "Obiektem badań był Sarcodon imbricatus gatunek grzyba \(gromada Basidiomycota\) rosnącego w lasach świerkowych, podlegający ścisłej ochronie w Polsce. Z warstwy hymenialnej wyprowadzono kultury in vitro. Dokonano analizy DNA otrzymanego mycelium metodą PCR\-RFLP. W ramach optymalizacji warunków prowadzenia kultur przetestowano różne źródła węgla i azotu w podłożu, temperaturę inkubacji oraz optymalną wyjściową wartość pH podłoża. Największe przyrosty biomasy uzyskano na podłożu wg Lubińskiego o zoptymalizowanym składzie\: fruktoza \(50g\/l\), hydrolizat kazeiny \(10g\/l\). Optymalną temperaturę inkubacji określono na 20°C, a optymalna wyjściowa wartość pH podłoża została ustalona na równą 6,0. Druga część pracy obejmowała analizę chemiczną \(kwasy tłuszczowe, sterole, aminokwasy, związki indolowe, kwasy fenolowe, polisacharydy, składniki mineralne\). Do rozdziału i\/lub oczyszczania związków zastosowano metody chromatograficzne Do oznaczeń ilościowych wykorzystano metodę HPLC. Identyfikację związków przeprowadzono w oparciu o metody spektralne \(1H NMR, EI\-MS\). W ramach przeprowadzonych badań chemicznych oznaczono\: zawartość 8 kwasów tłuszczowych w owocnikach \- nasyconych w tym 3 kwasy nienasycone – oleinowy, linolowy i α\-linolenowy oraz 11 kwasów tłuszczowych w mycelium z kultur in vitro \(w tym 8 nienasyconych m.in. α\-linolenowy\), ergosterol, zarówno w owocnikach, jak i kulturach in vitro,"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information