Filters

Search for: [Abstract = "Nadmierna dostępność substratów energetycznych, takich jak kwasytłuszczowe czy glukoza, sprzyja rozwojowi zaburzeń metabolicznych. Natomiastbioaktywne składniki diety \(np. kwercetyna\) mogą w różnoraki sposób wpływaćfunkcjonowanie komórek. Poszukiwania nowych metod leczenia otyłości corazczęściej zwrócone są w kierunku bioenergetyki komórki oraz różnicowaniapreadipocytów do dojrzałych adipocytów.Celem niniejszej pracy było zbadanie wpływu podstawowych czynnikówstresu metabolicznego \(wybranych kwasów tłuszczowych i wysokiego poziomuglukozy\) oraz kwercetyny, na funkcje mitochondrialne ludzkich preadipocytów i ichróżnicowanie w kierunku dojrzałych adipocytów.Doświadczenia prowadzono na linii komórkowej Chub\-S7. Wykazano, żenasycone kwasy tłuszczowe \(palmitynowy i heksakozanowy\) powodujązmniejszenie ilości wewnątrzkomórkowego ATP i zwiększoną generację ROS oraz,podobnie jak kwas arachidonowy i eikozapentaenowy, nasilają różnicowanie Chub\-S7. Kwas tetradecylotiooctowy promował apoptozę preadipocytów. Wysoki poziomglukozy indukował produkcję ROS. Potwierdzono antyoksydacyjne właściwościkwercetyny i wykazano, że hamuje ona różnicowanie ludzkich preadipocytów.Przedstawione w niniejszej pracy wyniki wskazują, że wybrane składnikidiety wywierają istotny wpływ na funkcje mitochondriów i różnicowaniepreadipocytów, które to procesy są celami nowych terapii w walce z otyłością."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information