Filters

Search for: [Abstract = "Kurkumina jest aktywnym biologicznie składnikiem korzenia Curcuma longa, stosowanym od wielu wieków jako przyprawa kulinarna w krajach Dalekiego Wschodu. Od wielu wieków kurkumina jest również stosowana w medycynie tradycyjnej w leczeniu różnych chorób takich jak cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego, schorzenia reumatyczne, miażdżyca infekcje i nowotwory. We współczesnej medycynie wzrasta zainteresowanie wielokierunkowymi działaniami terapeutycznymi kurkuminy wykazującej aktywność antyoksydacyjną oraz przeciwzapalną podobną do zakresu działania sterydowych i niesterydowych leków przeciwzapalnych. Jedną z głównych cech kurkuminy jest jej bardzo dobra ustrojowa tolerancja, niska toksyczność oraz brak skutków ubocznych po jej zastosowaniu, jednakże biodostępność kurkuminy jest mała i dlatego wykazuje ona swoje lokalne, najsilniejsze działanie głównie w obrębie przewodu pokarmowego. Błona śluzowa żołądka dysponuje wieloma fizjologicznymi mechanizmami, które utrzymują jej integralność i w normalnych warunkach chronią ją przed uszkadzającym wpływem kwasu i pepsyny oraz czynników drażniących, mogących powodować przerwanie ciągłości nabłonka powierzchni i powstawanie ostrych nadżerek lub owrzodzeń. Przez gastroprotekcję, lub wcześniej w literaturze używane pojęcie „cytoprotekcji”, rozumie się zdolność niektórych czynników, w tym głównie prostaglandyn, do zapobiegania powstawaniu ostr"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information