Filters

Search for: [Abstract = "Jako obwodowe czynniki biorące udział w kontroli przyjmowania pokarmu brane są pod uwagę peptydy regulatorowe przewodu pokarmowego takie jak np. cholecystokinina i ghrelina oraz hormony produkowane i uwalniane przez tkankę tłuszczową\: leptyna oraz adiponektyna. Wiadomo, że temperatura otoczenia wpływa na ilość przyjmowanego pokarmu, jednak nie określono do tej pory mechanizmów, które powodują zmiany ilości spożywanego pokarmu w zależności od temperatury otoczenia, a tym samym brak jest informacji o zmianach stężenia peptydów mających wpływ na regulację ośrodków głodu i sytości. Przebadano 20 zdrowych, młodych, szczupłych mężczyzn. Badanie polegało na pobraniu krwi do oznaczeń cholecystokininy, ghreliny, leptyny, adiponektyny, insuliny, glukozy i wolnych kwasów tłuszczowych po 30 minutowym pobycie w pomieszczeniu o kontrolowanej temperaturze \+20°C, \+4°C, \+30°C. Średnie stężenie CCK znamiennie obniżyło się po trzydziestominutowej ekspozycji na niską temperaturę otoczenia do wartości 0,558 ± 0,33 pmol\/I w porównaniu do wartości uzyskanej przed testem 1,104 ± 0,62 pmol\/I \(p<0,05\). Trzydziestominutowy pobyt w temperaturze \+30°C nie spowodował istotnych statystycznie zmian w stężeniach cholecystokininy. Zmiana temperatury otoczen"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information