Filters

Search for: [Abstract = "Grelina jest hormonem produkowanym przez komórki endokrynne błony śluzowej żołądka. Stężenie greliny w osoczu ulega zmianie pod wpływem obecności infekcji Helicobacter pylori \(Hp\) w żołądku. Jednakże wpływ ten nie został do końca zdefiniowany. Celem pracy było określenie zmian stężeń greliny w osoczu krwi i w błonie śluzowej żołądka w schorzeniach błony śluzowej żołądka związanych z infekcją Hp. Badaniem objęto 78 chorych, u których wykonano badanie endoskopowe górnego odcinka przewodu pokarmowego w okresie od stycznia 2006 do maja 2008 roku, w II Katedrze Chirurgii Collegium Medicum UJ. Chorych przydzielono do jednej z czterech głównych grup. Podstawą takiego podziału było rozpoznanie wstępne, z jakim chory trafiał do Kliniki. Grupa 1 \- chorzy z rakiem żołądka i współistniejącą infekcją Hp \(n=25\)\; Grupa 2 \- chorzy ze zmianami zapalnymi w okolicy przedodźwiernikowej z obecną infekcją Hp i współistniejącą chorobą wrzodową dwunastnicy \(n=18\)\; Grupa 3 \- chorzy z zapaleniem zanikowym błony śluzowej dna i trzonu żołądka, bez obecnej w trakcie badania infekcji Hp \(n=10\)\; Grupa 4 – chorzy bez zmian morfologicznych i histologicznych w błonie śluzowej żołądka i bez infekcji Hp \(n=25\). Stężenie greliny oznaczano w osoczu krwi, na czczo, w 60 i w 90 min po posiłku. W grupie 1 pomiary wykonywano dwukrotnie, przed i po zabiegu operacyjnym. Dodatkowo, w poszczególnych grupach badanych, oznaczano poziomy gastryny i leptyny w osoczu krwi w pobraniach jak wyżej zaznaczono. Prócz tego we wszystkich grupach w trakcie gastroskopii pobierano biopsje z błony śluzowej żołądka z okolic dna, trzonu i okolicy przedodźwiernikowej. U chorych z rakiem żołądka dodatkowo pobierano biopsje z masy guza. Bioptaty pobierano celem wykonania oznaczeń ekspresji mRNA greliny i gastryny w śluzówce żołądka. Nasze badanie wykazało, iż obecność infekcji Hp znamiennie wpływa na stężenie greliny i gastryny w osoczu krwi. Najwyższe poziomy greliny wykazano w grupie 2 tj. u chorych z zapaleniem błony śluzowej żołądka w okolicy przedodźwiernikowej, obecną infekcją Hp i owrzodzeniem dwunastnicy \- 503 pg\/ml\; 95% CI\: 285,1 – 886,2. W grupie 3 stężenia greliny były najniższe – 144 pg\/ml\; 95% CI\: 93 – 222. W grupie 1 – chorych z rakiem żołądka i obecną infekcją Hp stężenie greliny przed zabiegiem operacyjnym wynosiło \- 203 pg\/ml\; 95% CI\: 161 – 257,4, a w grupie 4, kontrolnej \- 255 pg\/ml\; 95% CI\: 160,5 – 406,3. W grupie 1 po zabiegu całkowitej resekcji żołądka wykazano znamienne obniżenie stężenia greliny do poziomu \- 135 pg\/ml\; 95% CI\: 83 – 220, które nie wystąpiło po zabiegu obwodowej resekcji żołądka – 220 pg\/ml\; 95% CI\: 103\-473,2. Wyższe również okazało się stężenie greliny w osoczu krwi u chorych z rakiem żołądka przy lokalizacji raka poza dnem w porównaniu do lokalizacji guza nowotworowego w dnie żołądka. Różnice te jednak nie były znamienne statystycznie. Najwyższe podstawowe \(w pomiarze na czczo\) poziomy gastryny w osoczu krwi wystąpiły w grupie 2 – 56,1 pM\/l\; 95% CI\: 22\-144 i w grupie 3 – 56,4 pM\/l\; 95% CI\: 27,4\-115,2. W grupie 1 przed zabiegiem operacyjnym stężenie gastryny wynosiło – 29,1 pM\/l\; 95% CI\: 20\- 43, po całkowitej resekcji średnie stężenie obniżyło się do poziomu – 16 pM\/l\; 95% CI\: 11,5\-21,3 i po obwodowej resekcji do poziomu – 17 pM\/l\; 95% CI\: 11\-28,1. Najniższe stężenie gastryny wystąpiło w grupie 4, kontrolnej – 18,3 pM\/l\; 95% CI\: 8,4\-39,5. Najwyższe podstawowe \(w pomiarze na czczo\) stężenie leptyny wystąpiło w grupie 4, kontrolnej, bez obecnej infekcji Hp – 6,6 ng\/ml\; 95%CI\: 4,4\-11. Najniższe natomiast stwierdzono w grupie 1 – chorych z rakiem żołądka i obecną infekcją Hp \(przed zabiegiem operacyjnym\) – 2,1ng\/ml\; 95% CI\: 1,3 – 3,3. Po zabiegu operacyjnym stężenie leptyny nie zmniejszyło się znamiennie, bez względu na rodzaj przeprowadzonej resekcji."]

Number of results: 0

No results. Change search criteria.

This page uses 'cookies'. More information