Filters

Search for: [Abstract = "Chorzy z krwawieniem z górnego odcinka przewodu pokarmowego stanowią ok. 1\-2% ogółu hospitalizowanych chorych. W miarę postępu technologicznego zaczęto do diagnostyki krwawień wprowadzać endoskopię, która obecnie jest najpowszechniej stosowaną metodą. W latach 1974 \- 2000 w Klinice hospitalizowano 1380 chorych z krwawieniem z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wśród najczęstszych źródeł krwawień należy wymienić chorobę wrzodową \(63%\), krwotoczne zapalenie błony śluzowej \(14%\), zespół Mallory\-Weiss \(7%\), żylaki przełyku \(7%\) i naciek nowotworowy \(7%\). Stwierdzono, iż wprowadzenie metod endoskopowego tamowania zmniejszyło częstość zgonów z 12,4 do 5,9%. Nie wykazano zależności pomiędzy intensywnością krwawienia ocenianą endoskopowo w skali Forresta a częstością zgonów. Planowe powtórzenie zabiegu endoskopowego podczas badania kontrolnego nie wpływało na obniżenie częstości nawrotów i zgonów. Skojarzone zabiegi endoskopowe łączące metody iniekcyjne z koagulacyjnymi zapewniały uzyskanie ostatecznej hemostazy u wszystkich chorych."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information