Filters

Search for: [Abstract = "Celem prowadzonych badań było przedstawienie sposobu żywienia w poszczególnych trymestrach ciąży, kobiet różniących się stanem odżywienia przed ciążą i przyrostem masy ciała w ciąży. Badania miały także wskazać, czy zmiany w składzie ciała \(zawartość tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej\) oraz utrzymywanie się po ciąży masy ciała podwyższonej w stosunku do okresu okołokoncepcyjnego były charakterystyczne dla kobiet z poszczególnych grup BMI. Sposób żywienia oceniano techniką 24\-godzinnego wywiadu żywieniowego. Antropometryczną ocenę stanu odżywienia oparto na pomiarach \(masa i wysokość ciała, obwód ramienia, grubość fałdów skórno\-tłuszczowych\) i wskaźnikach \(BMI, OMR, MAFA\). Dieta kobiet o prawidłowym stanie odżywienia różniła się na poziomie statystycznie istotnym o diety pozostałych kobiet \(niższa wartość energetyczna, podaż węglowodanów, błonnika, tłuszczu, JNKT i WNKT\). Znamienny wzrost wartości kalorycznej diety stwierdzono w trakcie ciąży u kobiet z nadwagą \(z towarzyszącym zwiększeniem depozycji tkanki tłuszczowej\) i u kobiet otyłych \(z towarzyszącym spadkiem ilości zdeponowanej tkanki tłuszczowej\). U kobiet z niedowagą i o prawidłowym stanie odżywienia nie nastąpiły istotne zmiany wartości kalorycznej diety, lecz mimo tego depozycja tkanki tłuszczowej znamiennie u nich wzrosła. Wzrost depozycji tkanki tłuszczowej w ciąży okazał się bardziej istotnym, niż stan odżywienia przed ciążą, czynnikiem predysponującym do utrzymywania się po ciąży masy ciała wyższej niż przed ciążą, a czynnikiem sprzyjającym depozycji tkanki tłuszczowej był wzrost spożycia węglowodanów prostych."]

Number of results: 0

No results. Change search criteria.

This page uses 'cookies'. More information