Filters

Search for: [Abstract = "Celem pracy było sprawdzenie czy informacje dotyczące sposobu żywienia uzyskane od dziecka w wieku pokwitania mogą zostać wykorzystane w badaniach epidemiologicznych nad żywieniem. Do badań włączono 100 dzieci w wieku 9\-15 lat wraz z opiekunami. Na podstawie wywiadu 24\-godz oszacowano podaż energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i składników mineralnych pochodzących z głównych posiłków oraz dojadania. Badania te wykazały, że dzieci zawyżają podaż energii oraz większości składników odżywczych pochodzących z .obiadu. Analizując spożycie produktów i potraw pomiędzy głównymi posiłkami stwierdzono, że znaczna część opiekunów \(47.3%\) me posiadała informacji dotyczących produktów spożytych przez dziecko pomiędzy posiłkami. Przeprowadzone badania wykazały, że wywiad żywieniowy zebrany od dziecka w wieku pokwitania jest pomocnym źródłem informacji, które mogą być wykorzystane w badaniach nad żywieniem dzieci w wymiarze populacyjnym ze względu na stosunkowo wysoką zgodność. Natomiast dane dotyczących podaży energii i składników odżywczych na podstawie wywiadu żywieniowego z dzieckiem mają ograniczoną wartość dla oceny indywidualnego żywienia dziecka. Dotyczy to zwłaszcza danych pochodzących z obiadu oraz dojadania."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information