Filters

Search for: [Abstract = "Celem pracy było poznanie składu gatunkowego bakterii z rodzaju Lactobacillus izolowanych od pacjentów użytkujących płytowe protezy zębowe. Określenie in vitro właściwości antagonistycznych wyizolowanych szczepów Lactobacillus w stosunku do szczepów Candida albicans oraz wykazanie zależności pomiędzy występowaniem bakterii z rodzaju Lactobacillus i poziomem ich antagonizmu w stosunku do Candida albicans a powstawaniem stomatopatii. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że w bezzębnej jamie ustnej pacjentów użytkujących protezy zębowe występują następujące gatunki Lactobacillus\: L. fermentum \(32%\), L. salivarius \(15%\), L. plantarum \(12%\),L. para paracasei \(10%\), L. rhamnosus \(10%\), L. brevis \(7%\), L. acidophilus \(5%\), L. cellobiosus \(3%\), L. delb. lactis \(2%\), L. salivarius therm \(2%\), L. lact. lact\(2%\). Zbadano właściwości antagonistyczne wszystkich szczepów Lactobacillus. Wyniki przeprowadzonych badań poddano analizie i wyciągnięto wnioski. Stwierdzono brak zależności pomiędzy zakresem właściwości antagonistycznych szczepów Lactobacillus a występowaniem stomatopatii protetycznych. Wykazano istotną statystycznie zależność pomiędzy występowaniem szczepów L. plantarum a brakiem stomatopatii. Wykazano, że u kobiet użytkujących protezy ryzyko wystąpienia stomatopatii jest o 30% większe w porównaniu do mężczyzn."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information