Filters

Search for: [Abstract = "Celem pracy była ocena wpływu 2\-tygodniowej suplementacji witaminą E \(2x 100mg\/dobę\) z witaminą C \(2x 200mg\/dobę\) na parametry stresu oksydacyjnego i potencjału antyoksydacyjnego osocza w trzech grupach mężczyzn\: I zdrowych \(n=23\),11 z >2\) czynnikami ryzyka miażdżycy \(n=39\) i III z miażdżycą naczyń obwodowych \(n=50\). W badaniu cross\-over stosowano suplementacje witamin\: z posiłkami i na czczo, przedzielone okresem wypłukania. Oznaczano\: stężenia witaminy E, witaminy C, grup SH, albuminy, FRAP, lag fazę krzywej oksydacji LOL oraz stężenie TBARS, LOOH i AUC oksydacji LOL. Mierzono też hsCRP oraz zdolność albuminy do wiązania kobaltu \(ACB\), określające poziom albuminy zmodyfikowanej niedokrwieniem \(IMA\). Wyniki\: 1\) Suplementacja witaminami spowodowała zmniejszenie parametrów stresu oksydacyjnego i zwiększenie parametrów potencjału antyoksydacyjnego osocza we wszystkich grupach, szczególnie w grupie II i III 2\) Posiłek wpływał na biodostępność i efektywność witamin 3\) Osoby najbardziej podatne na korzystne działanie suplementacji charakteryzowały się niskimi stężeniami witamin E i C a wysokimi stężeniami hsCRP i IMA, którym towarzyszyły modyfikowalne czynniki ryzyka miażdżycy\: otyłość brzuszna, nadciśnienie i bipertriglicerydemia. Wniosek\: Uwzględnianie nowych czynników ryzyka\: stężeń antyoksydantów, hsCRP czy IMA, pozwala na wcześniejsze i dokładniejsze oszaco"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information