Filters

Search for: [Abstract = "Celem niniejszej rozprawy doktorskiej było zbadanie nowych, zmodyfikowanych kationowo polisacharydów, w aspekcie ich właściwości przeciwmiażdżycowych i wpływu na gospodarkę lipidową. Podjęto też próby wyjaśnienia mechanizmu działania tych polimerów.W eksperymentach in vivo i in vitro zbadano właściwości fizykochemiczne i biologiczne kationowych polisacharydów. W niniejszej pracy wykazano, że kationowe polisacharydy, takie jak hydroksypropyloceluloza modyfikowana poli\(chlorkiem N\-akrylamidopropylo\-N,N,N\-trimetyloamoniowym\) \(HPC\-APTMAC\), pullulan modyfikowany chlorkiem glicydylotrimetyloamoniowym \(Pull\-GTMAC\), chlorek N\-\(2\-hydroksypropylo\)\-3\-trimetyloamoniowy chitozanu \(HTCC\) i dekstran modyfikowany chlorkiem glicydylotrimetyloamoniowym \(Dex\-GTMAC\), są związkami aktywnymi biologicznie.Zmodyfikowane kationowo polisacharydy podawane per os myszom apoE\-knockout \(mysi model miażdżycy\) w dawce 300 mg\/kg m.c.\/dobę przez 18 tygodni \(HTCC i Pull\-GTMAC\) wykazują potencjał przeciwmiażdżycowy, zmniejszając powierzchnię blaszki miażdżycowej i wpływają na gospodarkę lipidową. HTCC w dawce 200 mg\/kg m.c.\/dobę podawanej myszom przez 16 tygodni obniża poziom cholesterolu w osoczu. HTCC i inne kationowe polisacharydy wpływają na ekspresję genów metabolizmu lipidów \(HMG\-CoAR i LDLR\) zarówno w modelach in vitro na liniach komórkowych \(RSM i HepG2\), jak i in vivo u myszy apoE\-knockout."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information