Filters

Search for: [Abstract = "Celem badań było opracowanie optymalnych warunków prowadzenia kultur kalusowych Melittis melissophyllum L. dla uzyskania materiału do izolacji polisacharydów oraz wyizolowanie, oczyszczenie i określenie struktury rozpuszczalnych w wodzie polisacharydów z ziela i tkanki kalusowej badanego gatunku. Przetestowano liczne warianty pożywki. Najlepszym dla przyrostu tkanki kalusowej okazał się wariant P \(BAP \- 1 mg\/l, NAA \- 0,5 mg\/l, GA3 \- 0,25 mg\/l\). Wskaźnik przyrostu wynosił 18. Surowe frakcje polisacharydowe \(SPS\) wyizolowano z wydajnością 1,1% \(ziele\) i 2% \(tkanka kalusowa\). SPS oczyszczano i frakcjonowano. Ostatecznie z ziela uzyskano 11 frakcji polisacharydowych\: 3 obojętne i 8 kwaśnych, a z tkanki kalusowej 9 frakcji\: 4 obojętne i 5 kwaśnych. Określono zawartości procentowe kwasów uronowych oraz średnie masy cząsteczkowe wyizolowanych związków. Przeprowadzono analizę GLC octanów alditoli oraz GLC\/MS częściwo zmetylowanych octanów alditoli. Dominującymi strukturami znalezionymi we wszystkich frakcjach wyizolowanych zarówno z ziela, jak i z tkanki kalusowej są arabinogalaktany zbudowane z głównego łańcucha galaktozowego o wiązaniach 1›3, z bocznymi łańcuchami zawierającymi głównie arabinozę i galaktozę. We frakcjach kwaśnych dodatkowo występuje rammoza i kwas galakturonowy."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information