Filters

Search for: [Abstract = "Celem badań była ocena i porównanie wpływu odżywiania drogą pozajelitową i drogą doustną na wybrane wskaźniki stanu odżywienia i stan kliniczny chorych w okresie okołoprzeszczepowym. Do badań włączono 57 chorych z rozpoznaniem choroby nowotworowej układu krwiotwórczego objętych procedurą allo \(22 chorych\- Grupa I\) i auto \(35 chorych Grupa II\) transplantacji komórek hemopoetycznych. Byli to wszyscy chorzy hospitalizowani w Klinice Hematologii CMUJ w Krakowie w latach\: 2001\- 2003. Stan odżywienia oceniono w oparciu o pomiary\; masy ciała, wzrostu, bioimpedancji ciała, wskaźnik BMI oraz ocenę stężenia białka całkowitego i albuminy w surowicy krwi. W ocenie stanu klinicznego uwzględniono\: czas odbudowy hematologicznej, czas hospitalizacji, ocenę częstości występowania oraz stopnia ciężkości zakażeń. Odżywiania drogą pozajelitową wymagało 14 chorych z grupy I i 19 chorych z grupy II. W okresie okołoprzeszczepowym u chorych z grupy I i II niezależnie od drogi żywienia obserwowano zmniejszanie się wartości parametrów masy ciała, BMI, zawartości tkanki tłuszczowej. Chorzy z obu grup żywieni pozajelitowo wykazywali cięższy kliniczny przebieg zakażeń. W grupie i stwierdzono wcześniejszą rekonstrukcję układu granulocytamego wśród chorych odżywianych pozajelitowo w porównaniu z żywionymi doustnie \(18.5 vs 22.9 dni, p=0.04\). Odżywianie drogą pozajelitową dostarczające 25\-30 kcal\/kg me i 1\-1."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information