Filters

Search for: [Abstract = "Cel pracy. Ocena wzrostu temperatury w kości w wyniku szlifowania wszczepów jednoczęściowych. Materiał i metoda. Materiałem do implantacji były świeże żebra wieprzowe \- implantowano wszczepy jednoczęściowe\: Osteoplant, Nobel Direct, Q\-implant stosując technikę zabiegową według procedury klinicznej. W trakcie szlifowania implant chłodzono sprayem wodno – powietrznym i samym powietrzem. Do pomiaru temperatury stosowano czujniki termopary typu K. Wyniki. Stwierdzono, że w trakcie szlifowania zawsze dochodzi do wzrostu temperatury w kości, niezależnie od stosowanej techniki zabiegowej \- przy czym podczas szlifowania z chłodzeniem wodno\-powietrznym wzrost temperatury nie przekracza wartości krytycznej tj. 47C, natomiast przy stosowaniu samego powietrza próg ten jest zawsze przekroczony. Wnioski. Optymalną techniką zabiegową, w trakcie której wzrost temperatury w kości nie przekracza wartości krytycznych jest stosowanie ciągłego chłodzenia sprayem wodno\-powietrznym. Szlifowanie z chłodzeniem wyłącznie powietrzem należy uznać za bezwzględnie przeciwwskazane, gdyż wyzwalana wówczas temperatura znacznie przekracza wartości krytyczne, co stanowi zagrożenie dla tkankowych struktur okołowszczepowych, a w konsekwencji zakłóca przebieg procesów osteointegracyjnych."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information