Filters

Search for: [Abstract = "Cel badania\: określenie czy dieta wysokotłuszczowa zwiększa istotnie ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz w jakiej mierze czynniki antyoksydacyjne mogą chronić przed zachorowaniem. Badanie kliniczno\-kontrolne przeprowadzono w Krakowie od I 1997 roku do V 1999 roku. Grupa przypadków\: 180 osób z po raz pierwszy rozpoznanym i potwierdzonym histopatologicznie rakiem jelita grubego. Grupa kontrolna\: 180 osób dobranych parami pod względem płci i wieku \(\+\/\-5 lat\). W oparciu o standaryzowany kwestionariusz żywieniowy zbierano informacje o nawykach żywieniowych osób badanych. Dane zostały przetworzone przy użyciu programu komputerowego. W analizach wykorzystano pakiet statystyczny BMDP. Stwierdzono, że witaminy A, C, E jako czynniki antyoksydacyjne mają wpływ ochronny przed zachorowaniem na raka jelita grubego w badanej populacji. Można oszacować, że jeżeli podaż witaminy A wzrosłaby powyżej 16,6 pg\/10 000 kcal dziennie to chorobowość z powodu raka jelita grubego zmniejszyłaby się o 48,4 %\; przy wzroście podaży witaminy C powyżej 495,0 mg\/10 000 kcal dziennie to chorobowość z powodu raka jelita grubego zmniejszyłaby się o 44,4 %, natomiast jeżeli podaż witaminy E wzrosłaby powyżej 52,13 mg\/10 000 kcal dziennie to chorobowość z powodu raka jelita grubego zmniejszyłaby się o 26,5%. Natomiast nie potwierdzono, że dieta wysokotłuszczowa zwiększa istotnie ryzyko zachorowania na ra"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information