Filters

Search for: [Abstract = "Badano związek stanu odżywienia chorych z rakiem żołądka, trzustki i jelita grubego w dniu przyjęcia do szpitala z uwzględnieniem trzech wskaźników\: procentowej utraty masy ciała, poziomu albumin, całkowitej liczby limfocytów z występowaniem powikłań pooperacyjnych. W grupie chorych z rakiem żołądka pacjenci z utratą masy ciała \(p = 0,005\), z mniejszym poziomem albumin \(p = 0,001\) są bardziej narażeni na powikłania pooperacyjne. Natomiast pacjenci z rakiem jelita grubego z wyższym poziomem albumin przed zabiegiem operacyjnym charakteryzują się mniejszą liczbą powikłań pooperacyjnych \(p = 0,001\). Stan niedożywienia wpływa na prawdopodobieństwo zgonu \(p = 0,01\) w tej grupie pacjentów. Zaobserwowano więcej powikłań pooperacyjnych w grupie chorych niedożywionych z rakiem żołądka i trzustki. W każdej grupie chorych stosowano leczenie żywieniowe. W grupie chorych z rakiem żołądka leczenie żywieniowe otrzymało 225 chorych \(79,8%\), w grupie chorych z rakiem trzustki 69 \(63,9%\), a w grupie chorych z rakiem jelita grubego 228 \(43,4%\). Zastosowany model leczenia żywieniowego pozwala na osiągnięcie podobnego odsetka powikłań po zabiegach resekcyjnych R0R1 niezależnie od wskaźników stanu odżywienia."]

Number of results: 0

No results. Change search criteria.

This page uses 'cookies'. More information