Filters

Search for: [Abstract = "Analiza HRV\: Porównując średnie wartości wybranych parametrów analizy HRV u dzieci z Gr I, II i III nie stwierdzono istotnych różnic między wartościami parametrów SDNN, SDNNI, SDANN i RMSSD miedzy dziećmi zdrowymi a pozostałymi dwoma grupami. Natomiast w Gr I i II zaobserwowano znamienne obniżenie wartości pNN50 w stosunku do dzieci zdrowych z Gr III \(Gr I \- 22,7 vs. 24,5 % p<0,003 i Gr II\- 22,1 vs. 24,5 % p<0,002 \), obniżenie wartości HF \(Gr I \- 3040,8 vs. 3373,1 ms2 p<0,003 i Gr II\- 2764,5 vs. 3373,1 ms2 p<0,002\) oraz wzrost wskaźnika LF\/HF \(Gr I \- 1,7 vs. 1,3 i Gr II \- 2,1 vs. 1,3\). Porównano również średnie wartości parametrów HRV u dzieci z ONK i TT\(\+\) oraz z ONK i TT\(\-\) do wartości u dzieci z Gr III. Wartości pNN50 nie różniły się istotnie między dziećmi z ONK i TT\(\-\) a zdrowymi \(23,0 vs. 24,5% p=0,13\), natomiast różniły się istotnie między dziećmi z ONK i TT\(\+\) a zdrowymi \(22,5 vs. 24,5% p<0,003\). Chociaż wartość wskaźnika HF w grupie z ONK niezależnie od wyniku TT była mniejsza od wartości stwierdzanej u zdrowych, to nie osiągnęła poziomu istotności statystycznej. Wartości wskaźnika LF\/HF u dzieci z ONK były statystycznie większe niż u dzieci w Gr III \[TT\(\-\) 1,47 vs.1,3 p<0,003 i TT\(\+\) 1,39 vs.1,3 p<0,05\]. Podobnie porównano wartości parametrów HRV u dzieci z Gr II z uwzględnieniem wyniku TT do odnośnych wartości u dzieci z Gr III. Oprócz pNN50 również RMSSD były istotnie mniejsze u dzieci z MVP niezależnie od wyniku TT w porównaniu z dziećmi zdrowymi \[ RMSSD\: TT\(\-\) \- 59,8 vs. 67,0 ms p<0,002 i TT\(\+\) \- 54,6 vs. 67,0 ms p<0,001\; pNN50\: TT\(\-\) 23,3 vs. 24,5% p<0,003 i 19,3 vs. 24,5% p<0,002 \). Moc widma HF była istotnie mniejsza u dzieci z MVP niezależnie od wyniku TT w porównaniu do dzieci zdrowych \[TT\(\-\) \- 2872,7 vs. 3373,1 ms2 p<0,003 i TT\(\+\) \- 2500,0 vs. 3373,1 ms2 p<0,001\]. Wartość wskaźnika LF\/HF była istotnie większa u dzieci z MVP niezależnie od wyniku TT w porównaniu z dziećmi zdrowymi \[TT\(\-\) \- 2,0 vs. 1,3 p<0,004 i TT\(\+\) \- 1,62 vs.1,3 p<0,002\]. Złożoność pochodzenie LF może powodować, że w badanym materiale wskaźnik ten zachowywał się odmiennie u dzieci z ONK \(malał\: 4329,6 vs 4367,3 ms2\) niż u dzieci z MVP \(wzrastał\: 4512,9 vs 4367,3 ms2\). Jednak wobec znacznego spadku wartości HF w obu porównywanych grupach stosunek LF\/HF stawał się większy. Zmiany obserwowane w całodobowej analizie HRV, to jest wzrost wartości ilorazu LF\/HF oraz zmniejszenie wartości pNN50 i HF u dzieci z ONK i z MVP w porównaniu do grupy kontrolnej, potwierdzają zaburzenia równowagi sympatyczno\-parasympatycznej u dzieci z grup I i II, na rzecz przewagi układu sympatycznego. Otrzymane wyniki pozwoliły na sformułowanie następujących wniosków\:1. Wśród dzieci kierowanych do diagnostyki utrat przytomności, pacjenci z ONK stanowią istotny odsetek badanych \(około 60%\). 2. Dodatni TT występuje najczęściej u dzieci z ONK, z przewagą płci żeńskiej w grupie wiekowej 12\-15 l, co potwierdza jego wartość w diagnostyce omdleń tego typu.3. U części dzieci z MVP, u których wcześniej nie występowały omdlenia, TT ujawnia obecność dysfunkcji układu autonomicznego, co w pewnych warunkach może prowadzić do wystąpienia ONK, jak też tłumaczyć inne niejasne zaburzenia wegetatywne stwierdzane okresowo u tych pacjentów.4. Najczęstszą reakcją wazowagalną w odpowiedzi na TT, niezależnie od wieku i płci badanych jest typ mieszany \(MX\) a najrzadszą kardiodepresyjny \(CI\), co pośrednio może wskazywać na rodzaj stosowanego leczenia.5. Czas wystąpienia reakcji jest najkrótszy u chorych z ONK, co również pośrednio wskazuje na dysfunkcję układu autonomicznego.6. Niektóre z parametrów \( pNN50, HF, LF\/HF \) HRV potwierdzają zaburzenia równowagi współczulno\-przywspółczulnej w układzie wegetatywnym u pacjentów skłonnych do ONK, z których do najważniejszych należy wskaźnik LF\/HF, jakkolwiek nie wykazano różnic wyników analizy HRV w zależności od typu reakcji według VASIS."]

Number of results: 0

No results. Change search criteria.

This page uses 'cookies'. More information