Filters

Search for: [Abstract = "28. dnia laktacji, które zostały przeanalizowane za pomocą analizatora MIRIS MHA. Analiza składu mleka obejmowała ilościową zawartość\: białka surowego i właściwego, tłuszczów, węglowodanów i wartość energetyczną. Wyniki\: Badanie testem t\-Studenta wykazało istotny statystycznie wpływ GDM na zwiększoną zawartość białka surowego p = 0,038 i właściwego p = 0,022 w próbkach mleka w 14. dobie laktacji. Dodatkowo, w wyniku analizy korelacji Pearsona stwierdzono istotne statystyczne korelacje między poziomem białka surowego, właściwego, węglowodanów, tłuszczy i wartością energetyczną a czynnikami matczynymi i noworodkowymi z grupy badanej GDM. Wykazano istotną statystycznie i dodatnią zależność między wiekiem matki a zawartością tłuszczy w mleku w 3. dobie laktacji, r = 0,295\; p = 0,034. Stwierdzono słabą korelację między masą ciała kobiet z GDM sprzed okresu ciąży a poziomem białka surowego i właściwego r = \- 0,345\; p = 0,011\; r = \- 0,323\; p = 0,017 i węglowodanów w 21. dniu laktacji, r = 0,274\; p = 0,045. Wykazano istotną statystyczną i ujemną zależność masy ciała przed porodem kobiet z GDM i poziomu białka surowego i właściwego r = \- 0,351\; p = 0,01 O\; r = \- 0,321\; p = 0,019 również w 21. dniu laktacji. Stwierdzono istotnie statystycznie i ujemną korelację między przyrostami masy ciała w ciąży z GDM a zawartością węglowodanów w 3. dobie laktacji, r = \- 0,397\; p = 0,003. Czynn"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information