Filters

Search for: [Abstract = "ż jej determinanty oceniono przy pomocy modelów regresji wielokrotnej., W zachowaniach żywieniowych dzieci w wieku przedszkolnym zanotowano nieprawidłowości. Dzieci spożywały zbyt małą w stosunku do zaleceń liczbę posiłków \(średnio 4 posiłki\), pojadały między posiłkami \(najczęściej codziennie\), jadły zbyt mało w stosunku do zaleceń warzyw \(średnio 1\-2 razy w tygodniu\), ryb \(średnio raz w tygodniu\), pieczywa razowego \(rzadko lub wogóle\), a zbyt dużo słodyczy. Ponad 63,7% dzieci przyjmowało suplementy diety. Odnotowano istotne dodatnie korelacje pomiędzy oglądanie telewizji w trakcie jedzenia posiłków a częstością dojadania oraz ilością spożywanych warzyw surowych, owoców jak również napojów gazowanych. Zaobserwowoano, że zachowania żywieniowe dzieci są zdeterminowane przez poziom wykształcenia rodziców jak również dochód w rodzinie. Niski poziom neofobii cechowało 12,3% dzieci, średni 76,9% i wysoki 10,8%, chłopcy mieli średnio niższy poziom neofobii niż dziewczynki. Zaobserwowano, iż dzieci z wysokim poziomem neofobii istotnie rzadziej \(p<0,05\) spożywały jaja, warzywa surowe i gotowane oraz nasiona strączkowe natomiast częściej słodycze i słone przekąski. Bardzo rzadkie spożycie warzyw w grupie dzieci neofobicznych spowodowało niską realizację normy na witaminę C \(36% RDA\) i B1 \(83% RDA\). Dzieci neofobiczne dojadały pomiędzy posiłkami głównie słodycze i słone przekąski, co nie"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information