Filters

Search for: [Abstract = "to, że WKF produkowane są w największych ilościach w agarowych, niezróżnicowanych kulturach kalusowych \(maksymalna całkowita zawartość – 78,24 mg\/100 g s.m.\). W agarowych kulturach kalusowo\-pędowych maksymalna całkowita zawartość WKF była nieco mniejsza, równa 60,05 mg\/100 g s.m.. W wytrząsanych kulturach pędowych zawartości WKF były wyższe \(75,57 mg\/100 g s.m.\) niż w kulturach zawiesinowych, o niższym stopniu zróżnicowania \(38,40 mg\/100 g s.m.\). Największe całkowite zawartości CKF uzyskano w obu typach kultur wytrząsanych\; w kulturach zawiesinowych – 213,62 mg\/100 g s.m., i w kulturach pędowych – 204,15 mg\/100 g s.m.. Natomiast całkowite zawartości CKF w obu typach kultur agarowych były niższe, ale też interesujące z praktycznego punktu widzenia, równe odpowiednio, w kulturach kalusowych – 165,40 mg\/100 g s.m., a w kulturach kalusowo\-pędowych – 115,64 mg\/100 g s.m.. Maksymalna całkowita zawartość WKF uzyskana w biomasie z kultur in vitro, równa 78,24 mg\/100 g s.m. \(agarowe kultury kalusowe\) była odpowiednio 1,4\- oraz 17,2\-krotnie większa niż w ekstraktach z owoców i liści rośliny macierzystej. Maksymalna uzyskana zawartość CKF równa 213,62 mg\/100 g s.m. \(kultury zawiesinowe\) była odpowiednio 1,77\- oraz 15,1\-krotnie wyższa niż w ekstraktach z analizowanych organów rośliny. Głównymi produkowanymi in vitro kwasami fenolowymi były\: kwas chlorogenowy \(maks. zawartość 82,1"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information