Filters

Search for: [Abstract = "silniejszy czynnik fizjologiczny pobudzający apetyt i powodujący odkładanie tkanki tłuszczowej u ssaków. Liczne badania dowodzą gastroprotekcyjnego działania greliny. Podawanie centralne oraz obwodowe gicliny szczurom wykazuje działanie ochronne zmniejszając uszkodzenia śluzówki żołądkowej wywołane doświadczalnie z zastosowaniem etanolu oraz stiesu wodnego. Giclina moduluje również czynność zewnątrzwydzielniczą trzustki, aczkolwiek opublikowane dotychczas dane nie są jednoznaczne. Istnieją doniesienia sugerujące hamujący wpływ greliny podawanej obwodowo na wydzielanie trzustkowe, podczas gdy inni badacze postulują pobudzające wydzielanie a\-amylazy trzustkowej działanie greliny podawanej centralnie. Celem moich badań było określenie wpływu egzogennej melatoniny oraz jej prekursora, L\-tryptofanu, jak również leptyny i greliny podawanych do światła jelita na wydzielanie enzymów trzustkowych w warunkach podstawowych, a także zbadanie wpływu wymienionych substancji na czynność zewnątrzwydzielniczą trzustki pobudzanej odprowadzeniem soku trzustkowego na zewnątrz, czyli dywersją. Kolejnym zadaniem, jakie sobie wyznaczyłam było wyjaśnienie roli CCK w działaniu badanych substancji na wydzielanie soku trzustkowego, określenie udziału nerwów czuciowych w pobudzeniu wydzielania enzymów trzustkowych przez melatoninę, L\-tryptofan, grelinę i leptynę, a także próba wyjaśnienia udziału nerwów b"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information