Filters

Search for: [Abstract = "rzy pomocy reakcji łańcuchowej polimerazy w czasie rzeczywistym \(RT\-PCR\). Metodyka\: Do badania włączono łącznie 77 osób, w tym 43 chorych z WZJG \(14 chorych w fazie nieaktywnej i 29 chorych w fazie aktywnej choroby\), 18 pacjentów z ch. L\-C \(8 chorych w fazie nieaktywnej i 10 chorych w fazie aktywnej choroby\) oraz 16 osób stanowiących grupę kontrolną. Ocena aktywności WZJG została określona według kryteriów Kliniki Mayo, a ch. L\-C została dokonana zgodnie ze wskaźnikiem aktywności ch. L\-C \(CH. L\-CAI\). Wszyscy uczestnicy badania wypełnili ankietę kwalifikacyjną, w tym autorski kwestionariusz żywieniowy stworzony we współpracy z dietetykiem klinicznym. U wszystkich badanych dokonano oznaczenia następujących parametrów we krwi\: morfologii, albuminy, żelaza, ferrytyny, CRP oraz kalprotektyny w kale. Ponadto dokonano pomiaru stężenia kwasów organicznych w kale \(kwasu octowego, mlekowego, bursztynowego, propionowego, masłowego, izowalerianowego, izomasłowego i walerianowego\) metodą CE\-UV. Wykonano oznaczenie stężenia TNF\-α, IL\-6, IL\-10, IL\-17, IL\-22 w surowicy krwi metodą immunoenzymatyczną \(ELISA\). Dodatkowo u 35 uczestników badania \(11 pacjentów z nieaktywną NChZJ, 18 pacjentów z aktywną NChZJ i 6 osób stanowiących grupę kontrolną\) pobrano podczas kolonoskopii bioptaty z błony śluzowej jelita grubego w celu zbadania ekspresji mRNA dla wybranych parametrów stanu zapalnego i integ"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information