Filtry

Szukana fraza: [Abstrakt = "rowadzone w kooperacji z Europejskim Rejestrem Anafilaksji \(Network for Online\-Registration of Anaphylaxis – NORA\). Badana grupa obejmowała 114 dzieci w wieku od 5 miesięcy do 17 lat \(średni wiek 8,0 lat, SD = 4,8 lat\), \(76 chłopców, 66%\) z przewagą płci męskiej we wszystkich grupach wiekowych\: 0 \- 2 lata \(n = 17, 64,7%\) \), 3\-6 \(n = 32, 75%\), 7\-12 \(n = 40, 62,5%\), ≥ 13 \(n = 25, 64%\). Stanowiło to 12,5% części międzynarodowej \(909 przypadków\) populacji dzieci i młodzieży ujętej w tym czasie w Rejestrze. Praca poglądowa oparta na analizie 69 pozycji piśmiennictwa, spośród których 37 opublikowano w latach 2019\-2020. Dwoma najczęstszymi alergenami będącymi przyczyną anafilaksji w tej grupie pacjentów były\: w 47,4% \- jad owadów błonkoskrzydłych z przewagą pszczół i w 35,1% \- pokarm. Uzyskane dane są odmienne niż w Rejestrze, gdzie głównym czynnikiem uczulającym był pokarm \(66%\), a następnie jad owadów \(19%\) z przewagą os. Rodzaj alergenu wywołującego anafilaksję różnił się w zależności od wieku dziecka. W grupie przedszkolnej dominowała alergia pokarmowa. Alergia na jad owadów częściej występowała u dzieci w wieku szkolnym, co jest zgodne z danymi z ERA. Najczęstszymi alergenami pokarmowymi były\: jajo kurze, mleko krowie, orzechy drzewne \(laskowe, włoskie, nerkowiec\), sezam, orzeszki ziemne. Białko jaja kurzego i mleko krowie dominowały u najmłodszych dzieci do 3 roku życia \(70,6"]

Wyników: 1

obiektów na stronie

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji