Filters

Search for: [Abstract = "oraz płynne wytrząsane \(pędowe i zawiesinowe\). Następnie przeprowadzono jakościową i ilościową analizę \(metodami HPLC\) czterech głównych lignanów cytryńca chińskiego oraz jedenastu kwasów fenolowych, pochodnych kwasu cynamonowego oraz benzoesowego, a także macierzystego związku jednej z podgrup kwasów fenolowych – kwasu cynamonowego. Oznaczano wolne kwasy fenolowe – WKF, oraz całkowitą zawartość kwasów fenolowych, wolnych i związanych \(po hydrolizie w środowisku kwaśnym\) – CKF. Założone kultury kalusowo\-pędowe charakteryzowały się wyraźną zdolnością produkcji deoksyschizandryny. W znacznych ilościach produkowały też schizandrynę i gomisynę A, w mniejszych γ\-schizandrynę. Wykazano wyraźny wpływ stężeń testowanych regulatorów wzrostu i rozwoju roślin w podłożach hodowlanych na produkcję lignanów. Ponadto wykazano, że kultury o większym stopniu zróżnicowania produkują wielokrotnie większe ilości tych związków niż niezróżnicowane kultury kalusowe. Maksymalne zawartości lignanów równe odpowiednio\: 308,51 mg\/100 g s.m. \- deoksyschizandryna, 86,41 mg\/100 g s.m. \- gomisyna A, 75,54 mg\/100 g s.m. \- schizandryna i 22,09 mg\/100 g s.m. \- γ\-schizandryna, uzyskano w agarowych kulturach kalusowo\-pędowych. W niezróżnicowanych kulturach kalusowych maksymalne zawartości tych związków były równe odpowiednio\: 18,75 mg\/100 g s.m., 2,66 mg\/100 g s.m., 2,16 mg\/100 g s.m. i 1,03 mg\/100 g s.m"]

Number of results: 2

items per page

This page uses 'cookies'. More information