Filters

Search for: [Abstract = "onano oceny stanu odżywienia badanych \(pomiar masy ciała oraz wzrostu, na podstawie których obliczono BMI – Body Mass Index\), pomiaru RR \(ciśnienia tętniczego krwi\) oraz zastosowano autorski kwestionariusz ankiety. W celu udzielenia odpowiedzi na postawione pytania badawcze i przetestowanie postawionych hipotez przeprowadzono analizy statystyczne przy użyciu pakietu IBM SPSS Statistics w wersji 25. Za jego pomocą przeprowadzono analizę podstawowych statystyk opisowych, testy chi2 niezależności oraz dokładne testy Fishera, testy U Manna\-Whitney’a, test t Studenta dla prób niezależnych, analizy korelacji rho Spearmana, a także analizę regresji logistycznej. Za poziom istotności statystycznej przyjęto klasyczny próg α=0,05. Wyniki\: Występują różnice ilościowe i jakościowe w zwyczajach żywieniowych osób z zaburzeniami nerwicowymi oraz zdrowych. Osoby z zaburzeniami nerwicowymi częściej sięgają po alkohol codziennie, natomiast rzadziej niż badani zdrowi – spożywają go raz w tygodniu. Ci pierwsi mniej czasu poświęcają na wypoczynek oraz rekreację, rzadziej spotykają się ze znajomymi oraz niezbyt często chodzą do kina i teatru w porównaniu z osobami zdrowymi. Przejawiają oni też inne reakcje na stres niż badane osoby zdrowe\: częściej skarżą się na brak apetytu, sięgają po alkohol, nadmiernie martwią się oraz odczuwają niepokój i lęk. Głównym powodem skłaniającym te osoby do podejmo"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information