Filters

Search for: [Abstract = "oczniaka różowego – popularnego nadrewnowego grzyba jadalnego, ponieważ wykazywał on podobny do modrzewnika lekarskiego profil zawartości związków indolowych i fenolowych. Wyniki W pierwszym etapie prac zoptymalizowano metodę hodowli in vitro modrzewnika lekarskiego w Pracowni Biotechnologii Grzybów Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej Wydziału Farmaceutycznego UJ CM oraz potwierdzono tożsamość gatunkową otrzymywanego materiału. Następnie wykazano, że\: 1\) prekursor dla serotoniny \(5–hydroksy– L–tryptofan\), prekursor dla dopaminy \(fenyloalanina\) oraz flawonoid o właściwościach antyoksydacyjnych \(katechina\) występują w modrzewniku hodowanym in vitro, ale nie w owocnikach pochodzenia naturalnego\; 2\) modrzewnik z kultur in vitro zawiera\: 2–krotnie więcej prowitaminy D2 \(ergosterolu\) oraz cynku, 3–krotnie więcej żelaza i nieznacznie więcej magnezu, niż owocniki pochodzenia naturalnego\; 3\) fortyfikacja modrzewnika siarczanami cynku lub magenzu wpływa pozytywnie na biodostępność 5–hydroksy–L–tryptofanu, natomiast fortyfikacja magnezem – na biodostępność fenyloalaniny\; 4\) w wyniku trawienia owocników ich aktywność antyoksydacyjna spada \~2,5–krotnie, natomiast aktywność mycelium z hodowli in vitro \~10–krotnie\; 5\) tylko modrzewnik z hodowli in vitro wykazywał aktywność w liniach komórkowych nowotworu płuc, natomiast owocniki były bardziej aktywne w n"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information