Filters

Search for: [Abstract = "a pomocą osobistej pompy insulinowej. Stan zdrowia jamy ustnej oceniono za pomocą narzędzia Oral Health Assessment Tool \(OHAT\) \[31\]. Próbki mikrobiologiczne pobrano z sześciu środowisk jamy ustnej\: A\- błony śluzowej policzkowej i B podniebienia miękkiego, C\- języka, Da\- powierzchni podniebiennej zębów i Db\-powierzchni policzkowej zębów oraz E\- kieszonki dziąsłowej. Materiał z niszy \(A,B,C,\) został pobrany przy pomocy oryginalnych wymazówek ESwab, z niszy \(D\) szczoteczkami czyszczącymi KerrHawe, a z niszy \(E\) papierowymi paskami Perio Paper Strips. Materiał biologiczny został poddany klasycznym metodom hodowli w kierunku bakterii tlenowych, beztlenowych oraz grzybów. Po izolacji, mikroorganizmy były identyfikowane metodą spektrometrii mas MALDI\-TOF MS. Podsumowanie wyników i wnioski Identyfikacja materiału pobranego u pacjentów z COVID\-19 wykazała ilościowe i jakościowe zaburzenia równowagi w mikrobiocie jamy ustnej. Dysbioza w postaci zmniejszenia różnorodności organizmów wraz z występowaniem patologicznych szczepów, jak Acinetobacter baumannii, Enterococcus faecalis, Escherichia coli i Klebsiella pneumoniae stanowiła cenną obserwację wśród tej grupy pacjentów. Oceniany stan jamy ustnej, wskazujący na umiarkowane i ciężkie zaburzenia \(BOAS na poziomie 10\-14\) pozostawał w korelacji ze znaczną dysbiozą. Średnia liczba CFU wszystkich szczepów bakte"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information