Filters
  • Collections
  • File type
  • Content format
  • Author
  • Subject
  • Type
  • Language

Search for: [Abstract = "Wprowadzenie\: Nieswoiste choroby zapalne jelit \(NChZJ\), obejmujące wrzodziejące zapalenie jelita grubego \(WZJG\) oraz chorobę Leśniowskiego\-Crohna \(ch. L\-C\), są schorzeniami przewlekłymi o złożonej i wciąż nie do końca poznanej etiologii. W rozwoju tych chorób bierze się pod uwagę czynnik genetyczny, immunologiczny oraz zaburzenie równowagi mikrobioty jelit \(dysbiozę\) i jej metabolitów, a w szczególności krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych \(KKT\). KKT są głównymi produktami bakteryjnej fermentacji błonnika pokarmowego zachodzącej w jelicie grubym. Do głównych KKT występujących w świetle jelita zaliczamy kwas masłowy, octowy oraz propionowy. Wykazują one szereg dobroczynnych efektów dla organizmu człowieka, w tym działają przeciwzapalnie oraz wzmacniają integralność i funkcjonalność bariery jelitowej. Jak dotąd nie jest poznany pełny profil KKT u pacjentów z NChZJ oraz czynniki go kształtujące, takie jak stosowana dieta czy przyjmowane leki. Przewlekły stan zapalny błony śluzowej jelita związany jest z uszkodzeniem bariery jelitowej, wzrostem jej przepuszczalności oraz nasileniem prezentacji antygenów znajdujących w świetle jelita komórkom układu immunologicznego gospodarza. Jednocześnie występuje wzmożona ekspresja cytokin prozapalnych, takich jak czynnik martwicy nowotworu α \(TNF\-α\) oraz interleukina\-6 \(IL\-6\), oraz obserwowane jest zaburzenie ekspresji białek połączeń międz"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information