Filters

Search for: [Abstract = "Schisandra chinensis – cytryniec chiński \(Schisandraceae\), to dwupienne pnącze posiadające swoje naturalne stanowiska w wybranych rejonach Azji Południowo\-Wschodniej. Jest to nowy gatunek farmakopealny w lecznictwie europejskim \(2008 r\) i polskim \(2009 r.\). Owoce cytryńca chińskiego są bogatym źródłem lignanów, pochodnych dibenzocyklooktadienu. Związki te są niezwykle cenione głównie ze względu na ich działanie adaptogenne, hepatoprotekcyjne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. W ramach niniejszej pracy założono kultury in vitro Schisandra chinensis, a następnie przeprowadzono analizy wybranych dwóch grup terapeutycznie ważnych związków – lignanów i kwasów fenolowych. Celem pracy było zaproponowanie kultur in vitro, jako potencjalnego źródła pozyskiwania wymienionych grup związków. Z pąków liściowych żeńskich okazów roślin z powodzeniem założono kultury in vitro o różnym stopniu zróżnicowania – zróżnicowane kultury kalusowo\-pędowe i niezróżnicowane kultury kalusowe. W następnym etapie badań optymalizowano warunki prowadzenia kultur testując różne warianty podłoży hodowlanych wg Murashige’a i Skooga \(MS\) różniące się zawartością wybranych regulatorów wzrostu i rozwoju roślin, BAP \(6\-benzyloaminopuryna\) – cytokinina i NAA \(kwas α\-naftalenooctowy\) – auksyna, w zakresie stężeń od 0,1 do 3 mg\/l oraz różne typy kultur in vitro – kultury agarowe \(kalusowo\-pędowe i kalusowe\)"]

Number of results: 2

items per page

This page uses 'cookies'. More information