Filters
  • Collections
  • File type
  • Content format
  • Author
  • Subject
  • Type
  • Language

Search for: [Abstract = "Na podstawie uzyskanych wyników badań naukowych, grzyby jadalne można zaliczyć do żywności funkcjonalnej i polecać jako cenny składnik codziennej diety. Ich owocniki są bogate w składniki takie jak polisacharydy, związki fenolowe i indolowe, sterole, kwasy tłuszczowe, karotenoidy, witaminy \(przede wszystkim z grupy rozpuszczalnych w wodzie\: C, B1, B2, B6 oraz w tłuszczach\: D, E\) i biopierwiastki \(Zn, Mg, Cu, Se\). Zawartość wymienionych wyżej substancji w owocnikach przekłada się bezpośrednio na ich liczne działania biologiczne\: antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, neuroprotekcyjne, przeciw\- depresyjne, przeciwalergiczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, hipoglikemiczne, a przede wszystkim przeciwzapalne. Składniki grzybów jadalnych mogą być również skuteczne w przeciwdziałaniu schorzeniom związanym z zaburzeniami odporności organizmu człowieka. Celem pracy była ocena możliwości zastosowania wybranych owocników i mycelium z kultur in vitro grzybów jadalnych \(Lentinula edodes, Hericium erinaceus oraz Pleurotus spp.\: Pleurotus citrinopileatus, Pleurotus djamor i Pleurotus pulmonarius\), jako żywności o znaczeniu profilaktycznym w przeciwdziałaniu chorobom tzw. cywilizacyjnym, czyli obniżającym jakość i czas trwania życia człowieka. Spośród wybranych do badań gatunków Lentinula edodes jest jednym z najpopularniejszych grzybów jadalnych pozyskiwanych z upraw."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information