Filters

Search for: [Abstract = "Jarząb szwedzki \(Sorbus intermedia \(Erh.\) Pers., Rosaceae\) to endemit Regionu Bałtyckiego, który przez swoje walory dekoracyjne i częste wykorzystanie w zieleni publicznej, rozprzestrzenił się na obszarze całej Europy. Gatunek ten stanowił potencjalne źródło związków triterpenowych, na co jednoznacznie wskazywały dane chemotaksonomiczne. W związku z tym, podstawowym celem niniejszej rozprawy doktorskiej była analiza fitochemiczna owoców jarzębu szwedzkiego, z zamiarem wytypowania nowego i łatwo dostępnego źródła triterpenów o zdefiniowanym działaniu biologicznym. Badania fitochemiczne obejmowały analizę dynamiki akumulacji wybranych triterpenów w trakcie okresu wegetacyjnego wraz z równolegle prowadzoną izolacją dominujących związków. Z kolei główne kierunki badań biologicznych dotyczyły oceny\: 1\) aktywności cytotoksycznej, 2\) aktywności przeciwzapalnej obejmującej określenie wpływu na albuminę bydlęcą poddaną denaturacji cieplnej, uwalnianie prozapalnych mediatorów z aktywowanych makrofagów oraz aktywność hialuronidazy, 3\) aktywności antyandrogenowej i antyproliferacyjnej w modelu in vitro przerostu gruczołu krokowego. Przeprowadzone badania wykazały, że dominującym triterpenem w owocach jarzębu szwedzkiego jest kwas ursolowy. W ramach prac izolacyjnych po raz pierwszy wyodrębniono z tego materiału roślinnego β\-sitosterol oraz pięć triterpenów typu ursanu, tj. kwas ursolowy,"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information