Filters

Search for: [Abstract = "Grzyby jadalne należą do żywności obecnej w diecie człowieka od wieków. W ostatnich latach, zainteresowanie badaczy skupia się nie tylko na owocnikach grzybów jadalnych, ale również na ich kulturach mycelialnych. Celem mojej pracy było przeprowadzenie analizy zawartości substancji prozdrowotnych w owocnikach i myceliach z kultur in vitro wybranych grzybów jadalnych, a następnie ocena ich biodostępności \(z użyciem sztucznych soków trawiennych, linii komórkowej CaCo\-2 oraz błon półprzepuszczalnych\). Celem pracy było również otrzymanie kultur mycelialnych na modyfikowanych podłożach \(z dodatkiem cynku, selenu, L\-fenyloalaniny, czy lowastatyny\), tak aby wzmocnić ich potencjał leczniczy. W wyniku przeprowadzonych eksperymentów wykazano, że grzyby jadalne mogą być źródłem biopierwiastków, niehalucynogennych związków indolowych, kwasów fenolowych, a także lowastatyny w diecie człowieka. Oznaczane substancje prozdrowotne są akumulowane w grzybni, ale także z powodzeniem ulegają procesom\: ekstrakcji do sztucznych soków trawiennych \(śliny, soku żołądkowego i soku jelitowego\) oraz wchłaniania w modelu in vitro. Udowodniono również, że kultury mycelialne posiadają zdolność do akumulacji substancji bioaktywnych z pożywek, a po odpowiedniej modyfikacji, mogą być materiałem o aktywności antyoksydacyjnej, przeciwdepresyjnej, czy przeciwmiażdżycowej. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzo"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information