Filters

Search for: [Abstract = "Celem badania było oszacowanie wpływu podaży witaminy A w pożywieniu matek przed ciążą na urodzeniową masę, długość i obwód główki oraz stopień dojrzałości noworodka. Do badań rekrutowano niepalące ciężarne kobiety w wieku 18\-35 lat. Zebrano informacje dotyczące sposobu żywienia w okresie przedkoncepcyjnym i wyliczono zawartość witaminy A w diecie. Dane dotyczące parametrów urodzeniowych noworodka i stopnia dojrzałości uzyskano z rejestrów szpitalnych. Na podstawie prospektywnej obserwacji 473 matek i ich dzieci potwierdzono zależność pomiędzy witaminą A w diecie matek a parametrami antropometrycznymi noworodka. Dla wysokiej zawartości ekwiwalentu retinolu w diecie matek, parametry antropometryczne noworodka były wyższe, odpowiednio\: dla masy urodzeniowej o 110,07 g, długości urodzeniowej o 0,61 cm, zaś obwodu główki o 0,45 cm. Statystycznie istotny związek potwierdzono także dla β\-karotenu i długości urodzeniowej oraz obwodu główki. Niska zawartość witaminy A \(<600 μg na dzień\) w diecie matek zwiększała około 4\-krotnie ryzyko urodzenia dziecka z objawami hipotrofii. Nie potwierdzono związku pomiędzy zawartością witaminy A a stopniem dojrzałości noworodka. Poprawa sposobu żywienia kobiet w okresie reprodukcyjnym, wyższe spożycie warzyw i owoców, może przynieść korzystne efekty dla rozwoju płodu i wpłynąć na zmniejszenie częstości urodzeń noworodków hipotroficznych."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information