Filters

Search for: [Abstract = "Cel\: Ocena spożycia magnezu w diecie badanej populacji oraz wykazanie związku pomiędzy wskaźnikami zaopatrzenia ustroju w magnez a parametrami struktury i funkcji serca oraz naczyń tętniczych. Materiały i metody\: Badanie kohortowe objęło 173 osoby z 60 rodzin. Podaż magnezu w diecie oceniono z użyciem autorskiego kwestionariusza żywieniowego. Dobowe wydalanie magnezu z moczem było podstawą oceny gospodarki magnezowej. Parametry struktury i funkcji serca oraz naczyń oceniono z wykorzystaniem wystandaryzowanych metod obrazowych. Dla oceny związku między zaopatrzeniem ustroju w magnez a wartościami CTK wykorzystano pomiary gabinetowe oraz ABPM. Wyniki\: Średnie spożycie magnezu w diecie wynosiło 319,1 mg u kobiet oraz 357,6 mg u mężczyzn i było najniższe w starszym pokoleniu mężczyzn. W badaniu potwierdzono istotną dodatnią korelację spożycia magnezu z kalorycznością diety, ale nie z wielkością wydalania magnezu w dobowym moczu. Analizy regresji wieloczynnikowej potwierdziły, że wyższe dobowe wydalanie magnezu z moczem jest związane z niższymi wartościami skurczowego CTK w ABPM \(β \-1,504\; p=0,02\) oraz niższymi wartościami ABI \(β \-0,031\; p=0,01\). Wnioski\: Podaż magnezu w diecie jest niewystarczająca. Dobowe wydalanie magnezu z moczem jest istotnym parametrem oceny gospodarki magnezowej. Magnez bierze udział w regulacji profilu dobowego ciśnienia tętniczego"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information