Filters

Search for: [Abstract = "0 mg\/100 g s.m., agarowe kultury kalusowe CKF\), kwas protokatechowy \(maks. zawartość 120,16 mg\/100 g s.m. \- kultury zawiesinowe CKF\) i kwas syryngowy \(maks. zawartość 40,50 mg\/100 g s.m. \- kultury zawiesinowe CKF\). Wykazano, że założone kultury in vitro mogą być również potencjalnym, biotechnologicznym źródłem pozyskiwania wybranych kwasów fenolowych. Na uwagę zasługuje fakt, iż po raz pierwszy dokonano analizy kwasów fenolowych, zarówno w kulturach in vitro, jak i w organach rośliny macierzystej. Odrębną część pracy stanowi izolacja i oczyszczanie frakcji lignanów, oraz potwierdzenie tożsamości trzech związków – deoksyschizandryny, schizandryny i gomisyny A, z wykorzystaniem metod analizy spektralnej \(widma 1H NMR\). Wymienione lignany nie były wcześniej wyizolowane z kultur in vitro tego gatunku. Wyniki pracy mają nie tylko charakter poznawczy, ale wyraźnie aplikacyjny."]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information