Filters

Search for: [Abstract = ".. W wytrząsanych kulturach pędowych maksymalne zawartości lignanów były też interesujące z praktycznego punktu widzenia, równe odpowiednio\: 92,37 mg\/100 g s.m., 50,69 mg\/100 g s.m., 48,16 mg\/100 g s.m. i 15,77 mg\/100 g s.m.. Natomiast w kulturach zawiesinowych maksymalne uzyskane zawartości lignanów były innego rzędu, równe odpowiednio\: 21,75 mg\/100 g s.m., 5,54 mg\/100 g s.m., 4,07 mg\/100 g s.m. oraz 9,42 mg\/100 g s.m.. Maksymalna całkowita zawartość lignanów, uzyskana w agarowych kulturach kalusowo\-pędowych, równa 486,78 mg\/100 g s.m. była odpowiednio 1,3\- oraz 3,8\-krotnie wyższa niż w ekstraktach z owoców i liści rośliny macierzystej analizowanych w celach porównawczych. Wykazano, zatem, że założone różne typy kultur in vitro mogą być potencjalnym, biotechnologicznym źródłem pozyskiwania czterech badanych lignanów, szczególnie deoksyschizandryny. Analizę kwasów fenolowych, związków dotychczas niebadanych w cytryńcu chińskim, podjęto uwzględniając wspólne z biogenezą lignanów początkowe etapy ich biogenezy – drogę kwasu szikimowego. Argumentem do podjęcia badań w tym kierunku był ponadto szeroki wachlarz cennych właściwości biologicznych tych związków – m.in. działanie antyagregacyjne, antyoksydacyjne, immunostymulujące i przeciwnowotworowe. Wykazano wpływ stężeń regulatorów wzrostu w testowanych podłożach MS również na produkcję tej grupy związków. Stwierdzono ponad"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information