Filters

Search for: [Abstract = "%\) i w grupie przedszkolnej \(43,8%\) \- jest to porównywalne z ERA. Jednakże najczęstszym alergenem pokarmowym w populacji dzieci europejskich były orzeszki arachidowe \(28%\). Objawy skórne \(wg kolejności\)\: pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy, świąd i rumień, występowały u prawie wszystkich pacjentów tej pracy \(99,1%\), bez względu na czynnik wywołujący. Również według danych z Rejestru objawy skórne odnotowano najczęściej \(92%\), z identyczną jak w tej pracy kolejnością częstości ich występowania. Drugim co do częstości zajętym układem, zarówno w tej pracy, jak i w populacji europejskiej, był układ oddechowy \(odpowiednio 93,9% i 80% pacjentów\), a najczęstszym obserwowanym objawem była duszność. Pozostałe objawy jak kaszel, zmiana głosu, nieżyt nosa, stridor, uczucie obrzęku gardła i świszczący wydech opisywane były w obu populacjach z różną częstością. U wszystkich dzieci uczulonych na pokarm występowały objawy ze strony układu oddechowego, co stanowiło statystycznie znamienną różnicę w porównaniu do dzieci z anafilaksją po użądleniach owadów \(100% vs 88,9%, p=0.036\). W tej pracy objawy sercowo\-naczyniowe \(wg kolejności występowania\: obniżenie czujności, niedociśnienie, tachykardia, zawroty głowy\) dotyczyły 74,6% dzieci, występując znamiennie częściej u dzieci uczulonych na jad owadów w stosunku do uczulonych na pokarmy \(85,2% vs 65%, p=0.022\). Wg Rejestru objawy ze strony układu kr"]

Number of results: 1

items per page

This page uses 'cookies'. More information